میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ چیست
میکرونیدلینگ که به لاتین micro needling نامیده میشود در واقع روش تحریک کلاژن سازی میباشد که با تحریک مکانیکال پوست موجب ترمیم آسیبهای ساختاری پوست میشود. درمان القای کلاژن (CIT) برای از بین بردن خطوط ظریف، جای زخم و جوش و بهبود شرایط کلی پوست کاربرد دارد. در این عمل از سوزنهای بسیار ظریف برای ایجاد آسیبهای بسیار جزئی پوستی استفاده میشود تا تولید کلاژن و الاستین تحریک شود. فرایند ترمیم پوست به ضخیمتر شدن لایه درم و نرمتر شدن چروکها میانجامد. پوست محکمتر و کشیده میشود، خاصیت کشسانی خود را بازمییابد، چروک و خطوط ظریف کاهش چشمگیری مییابد، منافذ پوست کوچکتر میشود، گردش خون تحریک و شرایط کلی پوست بهتر میشود.
«میکرونیدلینگ» یکی از جدیدترین روشهای جوانسازی پوست است. در این روش غیرتهاجمی، به کمک سوزنهای ریز، سوراخهای ریز و سطحی در پوست ایجاد میشود و به این ترتیب ترک های پوستی که در اثر زایمان، چاقی و بلوغ روی پوست ایجاد شدهاند، از بین میروند. با این روش درمان جای سوختگی، بستن منافذ باز پوست، درمان لک پوستی، رفع چین و چروک و از بین بردن جای زخم، بخیه و نیز از بین بردن جای جوش امکانپذیر است.
میکرونیدلینگ چه فوایدی دارد ؟
میکرونیدلینگ که به آن Collagen Induction Therapy هم گفته می شود توسط یک قلم که در سر آن سوزن های ریزی تعبیه شده و باعث ایجاد صدها حفره های نازک روی قشای خارجی پوست می شود .
این روش دو هدف را دنبال می کند :
- با ایجاد سوراخ های میکرونی روی پوست شرایطی را ایجاد می کند تا سرم های مخصوص بتواند جذب قشای داخلی پوست شده تا نتایج بهتری را جهت ترمیم و بازسازی پوست ایجاد کند .
- سوراخ های کوچک ایجاد شده توسط دستگاه میکروپن ، باعث می شود پوست با تولید کلاژن و الاستین شروع به بازسازی خود نماید . این فرایند باعث بهبودی چین و چروک ، خطوط ریز ، جای جوش ، زخم ها و منافذ می شود.
- در بعضی از دستگاه های درماپن ، سرم و مواد مغذی همزمان با ایجاد حفره های میکرونی در پوست تزریق می شوند . ولی عموما ابتدا سرم یا مزو روی پوست مالیده شده بعد جهت نفوظ این مواد ، با درماپن روی پوست حفره های ریز ایجاد می گردد.
میکرونیدلینگ به چه شکلی انجام می شود ؟
در انجام microneedling از دستگاهی با سوزن های کوچک استفاده می شود که در اثر تماس با پوست صورت و وارد کردن مقدار معینی فشار، سوراخ های کوچکی روی پوست صورت ایجاد کرده که با انجام این کار فضا را برای وارد کردن مواد و سرم خاص باز می کند. برای انجام این کار می توان این متد درمانی را به یکی از دو شیوه زیر اجرا کرد:
به صورت دستی
در این روش از دستگاهی که درمارولر نام دارد و از یک سری غلتکی همراه با تعداد زیادی سوزن کوچک و نازک که از جنس تیتانیوم هستند تشکیل شده است برای ایجاد حفره هایی با عمق مشخص استفاده می شود. در حال حاضر امکان استفاده از دستگاه های نیدلینگ با جنس های مختلف مانند سیلیکونی، شیشه ای، فلزی و پلیمری و … در ایران وجود ندارد.
با استفاده از دستگاه
در این روش، برای ایجاد منافذ با فاصله معین از یک دستگاهی استفاده می شود که سرعت حرکت آن قابل تنظیم است. بنابراین تعداد منافذی که در این روش بر سطح پوست ایجاد می شوند، به نسبت روش دستی بسیار زیادتر بوده و نتیجه بهتری می دهد.
در هر دو روش روزنه و زخم های ایجاد شده باعث می شوند که سرم و سایر مواد درمانی وارد منافذ پوست شده تا ترمیم و بازسازی پوست از نو آغاز شود. به همین دلیل معمولا قبلا از انجام این کار، سرمی که از موادی مانند ویتامین C، اسید هیالورونیک و … تشکیل شده است به روی پوست زده می شود. استفاده از این سرم در تسریع روند و میزان تولید کلاژن و الاستین تاثیر مثبتی داشته و در نتیجه موجب بازسازی و جوانسازی پوست صورت با سرعت بیشتری می شود. این که میزان عمقی وارد شدن سوزن ها در پوست تا چه اندازه باشد، به میزان جراحت پوست و تشخیص پزشک بستگی دارد.
کاربردهای میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ پوست معمولاً در موارد زیر کاربرد بهتری دارد:
ترمیم اسکارهایی که در اثر آکنه، اعمال جراحی و سوختگی ایجادشدهاند (چه جدید باشند و چه کهنه)- از بین بردن علائم افتادگی و شل شدگی پوست- کاهش خطها و چینوچروکهای پوست- سفت شدن پوستهای شل و افتاده و …
۱-جوانسازی و رفع چینوچروک پوست
یکی از بزرگترین عوامل ایجاد چینوچروک و افتادگی پوست کاهش غلظت کلاژن و الاستین است که درنتیجه آن ماتریکس بافت همبند که سلولهای پوستی را مثل سیمان در برمیگیرد، شل و بیکیفیت خواهد شد. در این روش با ایجاد منافذ بسیار ریز که با چشم بهراحتی قابلدیدن نمیباشند، سلولهای بنیادی پوست تحریکشده و وادار به تکثیر و تمایز میشوند.
با فعال شدن پروسه ترمیم جهت بازسازی منافذ ایجادشده در سطح پوست مقدار زیادی کلاژن ساخته میشود که به بازسازی پوست و رفع چینوچروکهای سطحی منجر خواهد شد. بین ۳ تا ۵ جلسه درمان برای جوانسازی پوست لازم است؛ که فاصله بین جلسات حدود ۶ هفته است.
۲-درمان جای جوش و آکنه
در این روش منافذ بسیار ریزی که در پوست ایجاد میشوند عروق جدید و رشتههای کلاژن جدید و منظم را که اسکار آکنه را ایجاد مینماید و با تحریک سلولهای بنیادی موجود در پوست آثار ترمیمی به بهترین شکل صورت میگیرد.
این روش به همراه استفاده از فاکتورهای رشد پلاکتی یا فیبروبلاست یا سلولهای بنیادی گیاهی نتایج شگفتانگیزی را در درمان ناصافیهای پوست که ناشی از جوشهای آکنه، آبلهمرغان و سالک است ایجاد کرده است.
۳-استرچ مارک یا ترکهای ناشی از حاملگی، چاقی و بلوغ
پوست دارای فیبرهایی الاستین و کلاژن است. این رشتهها مانند فنر باعث انعطاف، شادابی و جوانی پوست میشوند. وقتی این فیبرها کیفیت خوبی نداشته باشند یا اینکه بیشتر از حد توانشان کشیده شوند خاصیت فنری خود را از دست میدهند و دچار عدم عملکرد میشوند و درنتیجه این نوارهای قرمزرنگ یا استریا ایجاد میشوند. این خطوط ابتدا صورتی تا بنفشرنگ هستند و سپس بهتدریج سفیدتر میشوند و از وضوح آنها کاسته میشود.
بهترین روش برای پیشگیری از این موضوع، جلوگیری از چاق و لاغر شدنهای سریع و بهتر کردن کیفیت پوست با استفاده از یک رژیم غذائی یا دارویی مناسب و شناخت بیماریهای زمینهای چون مشکلات کمکاری و پرکاری تیروئید یا سایر بیماریهای سیستمیک و درمان بهموقع این بیماریها است. در مواقعی مثل حاملگی هم که بهصورت طبیعی پوست شروع به کشیده شدن میگیرد استفاده از کرمهای مناسب و چرب کردن پوست با روغنهای طبیعی و جلوگیری از ایجاد اضافهوزن در حین حاملگی و مشاوره با یک پزشک زیبایی قادر است تا حد زیادی از ایجاد این ترکها جلوگیری کند.
سن اولین بارداری در بروز ترکهای بارداری نقش به سزایی دارد. صرفاً ازنظر آماری بین ۸۰% تا ۹۰% بانوانی که در سن بین ۱۶ تا ۲۰ سالگی باردار شدهاند دچار ترکهای پوستی میشوند، درحالیکه احتمال بروز این ترکها در بانوانی که اولین بارداری آنها پس از ۳۵ سالگی است بسیار کمتر است. نکته مهم این است که اگر ترکهای پوستی درمان نشوند، امکان بهبود خودبهخود آنها وجود ندارد، یعنی این ترکها هرگز خودبهخود برطرف نمیشوند و تنها رنگ آنها به سمت سفید مرواریدی میرود، ولی طول و پهنای آنها تغییر نمیکند.
برای اولین بار در دنیا روشی بنام میکرونیدلینگ امیدهای بسیاری را در درمان این ترکها در مقایسه با سایر روشهای بیتأثیر و پرهزینه ایجاد کرده است. درمان شامل حدود ۷ جلسه بافاصله ۱/۵ ماه است و نتایج درمانی معمولاً بعد از جلسه چهارم قابلرؤیت است.
۴-آثار ناشی از زخم های شدید و سوختگی
بهوسیله میکرونیدلینگ میتوان آثار ناشی از بخیه و زخم و جراحی و نیز اسکار باقیمانده سوختگیها، جای جوش و آکنه را به حداقل رساند.
مراقبتهای قبل از میکرونیدلینگ
- قبل از انجام میکرونیدلینگ پوست محل موردنظر را از هرگونه کرم، لوسیون و مواد آرایشی پاک کنید.
- اگر از داروی خاصی استفاده میکنید یا هر گونه بیماری و ضایعهی پوستی مثل تبخال دارید، قبل از انجام میکرونیدلینگ حتما پزشک خود را از این مسئله مطلع کنید.
- درصورتیکه پیش از این، از روشهای درمانی دیگر برای جوانسازی پوستتان استفاده کردهاید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.
مراقبت های بعد از میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یک روش جوانسازی و درمانی با دورهی نقاهت کوتاه است، اما رعایت برخی نکات به بهبود سریعتر پوست بعد از انجام میکرونیدلینگ کمک میکند.
- بعد از انجام میکرونیدلینگ پوست دچار التهاب و سرخی و گاهی کبودی میشود. اگرچه این التهاب در مدت زمان اندکی (۱۲ تا ۴۸ ساعت) بهبود پیدا میکند، بهتر است با دستزدن به پوست، آن را تحریک نکنید. خوردن میوههایی مثل آناناس به تسریع درمان التهاب و درمان کبودی پوست کمک میکند.
- برای کاهش التهاب و قرمزی پوست بههیچوجه از داروهای ضدالتهاب مثل ادویل یا ایپوبروفن استفاده نکنید و اجازه بدهید مراحل بهبود روند طبیعیاش را طی کند.
- ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از میکرونیدلینگ حمام نکنید، از ورزش و کارهایی که سبب تعریق پوست میشود اجتناب کنید و حداقل سه تا ده روز بعد از میکرونیدلینگ از ماندن زیر آفتاب جز در موارد ضروری اجتناب کنید.
- اگر مجبور به حضور در خارج از منزل هستید، حتما از بهترین کرم ضد آفتاب مناسب پوست خودتان که حاوی زینک باشد، استفاده کنید.
- اگر بعد از میکرونیدلینگ پوست صورتتان پوستهپوسته شد، بههیچوجه آنها را دستکاری نکنید و برای بهبود از کرمهای مرطوبکننده استفاده کنید.
- بهتر است ۲ تا ۳ روز از محصولات AHA (اسید گلیکولیک)، رتینول و مواد حاوی اسید یا فعالکننده استفاده نکنید.
- ازآنجاییکه پزشکان این روش درمانی را برای تمام افراد مناسب نمیدانند، بهتر است حتما قبل از انجام این روش درمانی تمام سوابق درمانی خود را برای پزشک شرح دهید.
قبل از انجام میکرونیدلینگ به چه مواردی باید توجه کرد ؟
مهمترین نکتهای که قبل از انجام میکرونیدلینگ باید به آن توجه کرد، رعایت موارد بهداشتی است. بهتر است بهجای آرایشگاهها و مراکز زیبایی، میکرونیدلینگ در مطب پزشک یا کلینیکهای تخصصی انجام شود. از بهداشتی بودن و یکبار مصرفبودن سوزنها مطمئن شوید.
استفاده از سوزن (کارتریج) مشترک برای افراد مختلف و حتی استفاده از یک کارتریج برای یک فرد در چند جلسه میتواند به علت کندشدن سوزنها و همچنین آلودگی سبب تخریب بافت و عفونت شود و صدمات جبرانناپذیری برای سلامت فرد ایجاد کند. در سالهای اخیر استفاده از کارتریجهای یکبار مصرف برای انجام میکرونیدلینگ مرسوم شده، اما توجه داشته باشید که فقط استفاده از کارتریج یکبار مصرف، ایمنی و سلامت شما را تضمین نخواهد کرد، زیرا لازمهی انجام یک میکرونیدلینگ ایمن و مطمئن، استفاده از کارتریج استاندارد، استریل و دارای غشای محافظ است تا بههیچعنوان خون، لنف و مایعات بدن از داخل کارتریج به داخل هندپیس نفوذ نکنند.
برای این کار در کارتریجهای استاندارد از نوع خاصی واشر ارتجاعی به نام «ممبران» استفاده میشود که مانع از ترشح و انتقال مواد درمانی، خون و مایعات لنفی از کارتریج به داخل هندپیس میشود. یادتان باشد که در صورت نبودِ غشایِ محافظ در کارتریج و انتقال مایعات به داخل هندپیس احتمال انتقال عفونت و ویروسهای هپاتیت و ایدز به افراد دیگر بهشدت بالا خواهد رفت. به همین دلیل درصورتیکه داخل کارتریجها بهجای «ممبران پلاستیکی»، فنر فلزی مشاهده کردید باید بدانید که این کارتریج ایزوله نبوده و بههیچوجه ایمن نیست.
تفاوت درمارولر با درماپن چیست ؟
درمارولر ابزار سنتی و غیر حرفه ای میکرونیدلینگ است که از یک غلطک چرخان با تعدادی سوزن بر روی این غلطک تشکیل شده است و بر اساس عمق نفوذ مورد نیاز سایز های متفاوتی تولید شده است که کوتاهترین آن ۰.۱۵ میلی متر و بلندترین اندازه آن ۲.۵ میلی متر می باشد. هر چه بلندی سوزن بیشتر باشد عمق نفوذ بیشتر و در نتیجه درمان موثرتر و تهاجمی تر خواهد بود . انتخاب اندازه سوزن بر اساس موضع عمل و نوع درمان متفاوت می باشد ولی در اکثر موارد سایز های متوسط( ۱.۵ تا ۲ میلی متر) برای درمان های معمولی انتخاب می شوند.
درماپن بهتر است یا درمارولر ؟
در چند سال اخیر روش میکرونیدلینگ مکانیزه شده که با ابزاری به نام درماپن که شبیه یک قلم است و تعدادی سوزن بر روی سر دستگاه تعبیه شده و با حرکت رفت و بر گشتی سوزن ها و جا به جا کردن آن ، عمل سوراخ شدن پوست انجام می شود. در دستگاه درماپن عمق نفوذ سوزن ها قابل تغییر است و از ۰.۲۵ تا ۲.۵ میلی متر قابل تنظیم می باشد. بعلاوه سرعت ضربه زدن هم از ۲۵ تا ۹۰ ضربه در ثانیه قابل تنظیم می باشد ، که بسیار سریع تر از درمارولر است. سوزن های درماپن یک بار مصرف هستند و تعداد آن قابل تنظیم است و بر اساس تعداد این سوزن ها و سرعت دستگاه تعداد ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ سوراخ در ثانیه در سطح پوست ایجاد می شود.درمان با درماپن بر اساس موضع درمان با سرعت های متفاوتی قابل تنظیم است که بر حسب موضع درمان تعریف می شود برای صورت ۱ تا ۵ پوست حساس ۱ تا ۳ پوست ضخیم ۴ تا ۵ بدن ۶ تا ۷ عمق نفوذ درماپن بر اساس منطقه تعریف می شود: برای پیشانی ۰.۲۵ تا ۰.۵ میلی متر برای اطراف چشم و بینی ۰.۲۵ میلی متر برای چانه ۰.۵ تا ۱ میلی متر و گونه ۱.۵ میلی متر است .درمان استرچ مارک و جای جوش و اسکار ۱ تا ۱.۵ میلی متر می باشد.برای زیر چشم بدلیل نازکی پوست حداقل عمق نفوذ انتخاب می شود تا از کبود شدن موضع جلوگیری شود. یکی از امتیازات درماپن نسبت به درمارولر قابل استفاده بودن آن در نقاطی است که پهنای کوچکی دارند( از قبیل لب فوقانی و اطراف بینی) و با درمارولر نمی توان در این نقاط میکرونیدلینگ انجام داد.
فاصله بین جلسات و تعداد جلسات میکرونیدلینگ چقدر است ؟
فاصله بین جلسات ۴تا ۶ هفته است که این زمان برای فرصت دادن به پوست جهت ترمیم می باشد. تعداد جلسات برای جوانسازی پوست و تحریک کلاژن ۳ جلسه است( Collagen Induction Therapy) و برای درمان اسکار بین ۳ تا ۶ جلسه می باشد در عمل بر اساس پاسخ به درمان و شدت ضایعه اولیه تعداد جلسات تعیین می شود. فرایند کلاژن سازی بعد از درمان شروع می شود و بعد از حدود ۱۰ روز تغییرات بطور محسوس قابل مشاهده می باشد.
میکرونیدلینگ درچه افرادى نباید انجام شود ؟
- کسانى که ترکیبات رتینویید خوراکى یا موضعى مثل قرص روآکوتان و کرم ایزوترتینویین (کترل،لوکاسید و….) درسه ماه گذشته مصرف کردهاند و یا سایر روش های درمانى اسکار مثل لیزر یا درم ابریژن در ۶ هفته گذشته انجام داده اند.
- هر نوع عفونت فعال در هر قسمت از بدن.
- آکنه فعال در صورت
- سابقه ایجاد گوشت اضافه (keloid) در محل زخم
تغییرات پوست پس از انجام میکرونیدلینگ
مثل سایر روشهای درمانی، میکرونیدلینگ هم ممکنست باعث تغییرات پوست مثل قرمزی شود که معمولا بعد از ۷۲ ساعت برطرف می شود. گاهی تورم و خارش موقت که ناشی از خشکی پوست است نیز ایجاد می شود، که با مصرف آبرسان مناسب رفع می شود.
مراقبت های بعدارانجام میکرونیدلینگ
- استفاده از مرطوب کننده ۴-۳ نوبت در روز
- استفاده از کرم ترمیمی
- عدم شستشو تا ۲۴ ساعت
- اجتناب از خاراندن موضع
- استفاده از کرم ضد آفتاب غیررنگی
- عدم استفاده از لوازم آرایش تا ۲ روز
نکته مهم درانجام میکرونیدلینگ
استفاده از دستگاه مناسب و کارتریج های دارای غشای پلیمری ارتجاعی(مامبران) جهت جلوگیری از برگشت خون ولنف به داخل هندپیس(back flow) می باشد، درکلینیک زیبایی دکتر قانعی از نسل جدید دستگاه های میکرونیدلینگ، دستگاه ameamed ساخت آلمان و کارتریج های استاندارد همین کمپانی استفاده می شود که نسبت به سایر دستگاه های میکرونیدلینگ مزایای زیادی دارد؛ بعضی از این مزایا عبارتند از:
- تکنولوژی آلمان، بادقت و کیفیت و قدرت بسیار بالا
- دارابودن کنترل یونیت مجزا و پدال پایی
- سرعت قابل تنظیم، فرکانس از ۵۰ تا ۱۵۰ ضربه درثانیه (۳۰۰۰ تا ۹۰۰۰ ضربه در دقیقه)
- پرفروش ترین محصول روز اروپا
- استفاده از کارتریج دارای صفحه سوزن متحرک جهت انطباق کامل با پوست
- استفاده از کارتریج دارای مکانیسم جلوگیری از بازگشت خون ولنف به داخل هندپیس
سوالات متداول
آیا می توان جهت رفع افتادگی پلک روش میکرونیدلینگ را انجام داد ؟
بله با انجام میکرونیدلینگ تنها می توان سیاهی اطراف پلک چشم را از بین برد.
آیا سوزن های موجود در دستگاه میکرونیدلینگ یک بار مصرف هستند ؟
بله
میکرونیدلینگ با یک جلسه می تواند مشکلات پوستی را بر طرف کند ؟
معمولا با توجه به گستردگی ناحیه تحت درمان و به منظور گرفتن نتیجه بهتر ، میکرونیدلینگ در طی چند جلسه انجام می شود که بهتر است بین جلسات درمانی بین ۴ تا ۶ هفته فاصله باشد ، مدت زمان هر یک از جلسه ها حدودا به ۳۰ الی ۶۰ دقیقه زمان نیاز دارد.